Om ByAulum

Furniture for a lifetime

Siden 1917 har vi produceret møbler fra den jyske muld i Aulum. Fælles for vores møbler er at de er skabt med stor faglig stolthed til snedkerhåndværket. Det er blandt andet os der har skabt ABC reolen og Quadrant møblerne.

Alle vores møbler kommer flad-pakket og er skabt af højkvalitets-træ, som forener naturens skønhed og holdbarhed og samtidig minimerer spild og Co2 aftryk. 

Det er dét vi mener når vi siger vi skaber ”furniture for a lifetime”.

Vores historie

1917 

Da det hele startede

ByAulum ligger i den vestjyske by Aulum. Her startede historien i 1917, hvor Jens Pedersen kort efter at have opnået svendebrev grundlagde en tømrer- og snedkervirksomhed.

Aulum lå midt på den genopdyrkede hede og var blot få år forinden blevet stationsby. Det var en tid og et sted, hvor nøjsomhed var et livsvilkår og det gode håndværk var en dyd.

1952

2. generation tog over

Jens Pedersens søn Ivar Pedersen blev en del af virksomheden og tog over i 1952 efter sin fars død. Under krisen i byggeriet i halvfjerdserne valgte Ivar at fokusere mere på snedkerdelen i virksomheden.

1975

ABC reolen

I 1975 blev virksomheden valgt som leverandør af butiksinventar til detailhandelskæden Magasin du Nord, der er velkendt for sit eksklusive shoppingmiljø. Det blev startskuddet til en målrettet satsning på reoler, og det skabte den legendariske ABC stigereol med et minimalistisk design og en usædvanlig holdbarhed.

1979

Fart på eksporten

Fra 1979 blev der udelukkende satset på ABC reolen. Ivar Pedersens sønner Jørgen og Christian blev samtidigt en del af virksomheden.

ABC reolen blev så stor en succes, at en dansk forhandler engang udtalte til en avis, at den blev solgt, som når bageren sælger rundstykker. Dermed endte ABC reolen i mange hjem, men ikke kun danske, for reolen blev også en eksportsucces.

Det største eksportmarked blev Japan, og her blev der i en periode på over 20 år solgt for over 750 millioner kroner. Kunden var Muji, der er en stor og anerkendt japansk detailkæde med fokus på minimalistiske og funktionelle produkter. Herefter blev salget i Japan fortrængt af billigere reoler fra Kina.

Afsætningen til Japan blev skabt af salgschef Søren Iversen, og i 1995 overtog Søren ejerskabet fra brødrene Christian og Jørgen Pedersen.

2002

X-lyo reolsystemet

I 2002 overtog virksomheden X-lyo reolsystemet, der efter en videreudvikling blev introduceret som Quadrant. Reolsystemet var skabt af Jens Knudsen i forbindelse med et projekt for LEGO. Med afsæt i patenterede samlebeslag kunne der bygges en reol, som et alternativ til at stable samlede
kasser.

En stor reolproducent forsøgte at udelukke Quadrant fra markedet, via en 9 år lang retssag. Påstanden om plagiering blev dog pure afvist i såvel Sø- og Handelsretten som Højesteret.

Højesteret bekræftede tilmed en ophavsretlig beskyttelse af Quadrant med den begrundelse, at samlebeslagene gør det muligt at undgå dobbeltsider, og at samlebeslagene kan betragtes som et betydende og centralt element i reolens fremtoning.

2021

Ny ejer

I 2021 overdrog Søren Iversen virksomheden til Danish Furniture Group. Under det nye ejerskab blev der igangsat en revitaliseringsproces med opgradering af produktionsanlægget samt forretningsmodellen og organiseringen.

Virksomheden står i dag med to fleksible reolsystemer, der kan formateres i forskellige højder, bredder og dybder og leveres i over 1.900 forskellige farvekombinationer. Virksomheden matcher også tidens krav om bæredygtighed, idet forretningsmodellen er dansk produktion baseret på nordeuropæiske råvarer og med flat-pack levering af reolerne, og idet reolerne kan ombygges og få en lang livscyklus. Den stigende opmærksomhed omkring bæredygtighed og kvalitet giver en kobling tilbage til 1917, hvor det hele startede i den vestjyske by Aulum, og hvor nøjsomhed var et livsvilkår og det gode håndværk var en dyd. Med afsæt heri hedder virksomheden i dag ByAulum.